Co jeść na diecie ?
Kurczak jako najchętniej wybierane mięso na diecie
Kurczak jest obecnie najchętniej wybieranym mięsem. Zyskał swoją popularność ze względu na dużą ilość białka i lekkostrawność. Jednak popularne połączenie go z ryżem, stosowane w szczególności przez osoby ćwiczące regularnie, nie zawsze jest idealnym rozwiązaniem. Należy pamiętać, że do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy urozmaiconego jadłospisu, który zapewni nam dostarczenie wszystkich potrzebnych witamin i minerałów. Niekoniecznie znajdziemy je wszystkie w kurczaku, toteż warto zdecydować się na spożywanie innego rodzaju mięsa. Kolejną kwestią jest wątpliwa jakość kupowanych w marketach produktów. By mieć pewność, że zwierzęta były dobrze karmione, a w zakupionej porcji nie znajdziemy zbyt dużej ilości chemikaliów, warto wybierać produkty oznaczone znakami jakości, odznaczone różnymi certyfikatami. W końcu jest to jedyna możliwość na sprawdzenie jakości kupowanego mięsa, a nikt z nas nie chciałby zajadać się sztucznie hodowanym kurczakiem, który pierwotnie miał nam przysporzyć korzyści, a nie problemów zdrowotnych.
Czekolada gorzka jako zdrowa przekąska
Czekolada uważana jest przez zdecydowaną większość z nas za zakazany owoc, w szczególności gdy postanowimy zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze. Na każdym portalu znajdziemy jakiś artykuł o tym, że powoduje otyłość. Nic dziwnego, w końcu Polacy wybierają tańsze produkty z uwagi na domowy budżet. Czekolada za trzy złote ma w sobie ogrom cukru wzbogaconego równie dużą ilością tłuszczu, który nikomu z nas nie będzie sprzyjał. Wśród artykułów krytykujących łasuchów od czasu do czasu możemy wpaść na te, które starają się przekonać czytelnika o tym, że czekolada posiada całkiem dobre dla naszego organizmu właściwości. O co tak właściwie chodzi w tym wszystkim? Otóż powinniśmy potrafić rozróżnić niezdrowy, tani produkt od tego prawdziwego. Wysokiej jakości czekolada zawiera przede wszystkim dużo kakao w swoim składzie, a tym samym dużą ilość korzystnego magnezu. Niestety nie należy do najtańszych, bo za niewielką tabliczkę trzeba zapłacić około dwudziestu złotych. Dobrze zastanowić się nad tym czy zależy nam na ilości czy jakości spożywanych produktów. Gdy odpowiemy sobie pytanie, każdy kolejny wybór będzie łatwiejszy.
Jakie pieczywo wybrać ?
Niejednokrotnie możemy zaobserwować, że osoby dążące do zrzucenia kilku zbędnych kilogramów całkowicie rezygnują z pieczywa. Czy należy więc przyjąć, że to ono odpowiedzialne jest za naszą nadwagę? Oczywiście nie. Co za dużo to niezdrowo, ale spożywane w umiarkowanych ilościach jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Ważną kwestią jest jego jakość, a przede wszystkim składniki, z jakich zostało wykonane. Nie bez znaczenia pozostaje również pora dnia, o której zdecydujemy się na jego spożycie. Najkorzystniej dla naszego zdrowia i linii wypada spożywanie ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa, które dostarczy nam węglowodanów złożonych, zapewniających energię przez dłuższy czas, po przebudzeniu lub na drugie śniadanie. Wprowadzenie ich w czasie kolacji może skutkować nagromadzeniem pozyskanej w ten sposób energii w postaci tłuszczu, czego z pewnością wolelibyśmy uniknąć. Jednak całkowita rezygnacja z tego typu produktów jest zbędna, bowiem zawarte w nich składniki są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Najnowsze komentarze